Работилница за мартеници за малки и големи

Училище „Родина“ Малага и асоциацияМалагаБългария 2010 канят всички ученици, техните родители, приятели и съмишленици от асоциацията на квартал Carranque, гр. Малага, да развихрят въображението си в бяло и червено в традиционната работилница за мартеници, която ще се състои на 24 февруари /събота/ 2024г., по график след часовете на подготвителна група, начален и среден курс и VIII-XII клас.

Домакините осигуряват материалите за изработка, като приветстват творческите идеи, допълнителни елементи и оригинални решения за декорация.

На първи март се закичваме с мартеници, традиция известна като баба Марта – символ на пролетта, на пробуждането на природата и носи пожелание за здраве.

Мартеницата олицетворява плодородието. Тя е двуцветна – от бял и червен конец. Белият цвят на мартеницата предвещава дълъг живот, а червеният – здраве и сила. Също така червеното се свързва с мъжкото начало, а бялото – с женското. Тяхното обединяване в едно е знак за хармония, разбирателство, взаимност.

Мартениците се носят, докато видим първото цъфнало плодово дръвче, щъркел, или друга прелетна птица. След това се връзва на дърво или се поставя под камък.

Може да харесате още...