Библиотека

Асоциация Малага-България 2010 и Aсоциация на съседите в Каранке  организираха  първата испанско-българско библиотека в Малага със седалище в общинския център „Рафаел Гонсалес Луна“, Каранке, за да може всеки  да намери и прочете интересна испанска или българска книга.  Библиотеката е важно място за реализация на образователна дейност и за стимулиране на  четенето, за придобиване  на информация и нови знания. Това  е идеално място за организиране на курсове, семинари, лекции, гледане на филми и преди всичко място за среща на различни култури, където можеш да се запознаеш с приятели, обмениш опит и  да прекараш добре. И както казва  поговорката: „отворената книга е интелект, който говори; затворената – един приятел, който чака; забравената – душа, която прощава; унищожената – сърце, което плаче.“

Тази библиотека е първа по рода си в автономна област Андалусия, Испания. Първоначално българският библиотечен фонд бе създаден благодарение на дарения от д-р Радка Георгиева, от ДАБЧ, както и със закупените със средства на Асоциация Малага-България 2010 книги по проект “Помощ чрез четене”. През октомври 2014 пристигна голяма пратката книги, събрани при акция от община Севлиево за събиране на книги за българите, живеещи в Малага. Благодарим на севлиевци, на организаторите, както и на Вили Винева, която бе основен инициатор на акцията. Благодарим на всички българи и организации, които допринасят за обогатяване на библиотечния фонд със своите дарения.

*****************************

Проект “Помощ чрез четене”- 2014.

Този проект възниква по инициативата на г-жа Гълъбина Първанова, училищен ръководител и на д-р Радка Георгиева и се осъществява от  Асоциация „Малага-България 2010” съвместно c Асоциацията на съседите от Каранке под егидата на Кметство – гр. Малага. В него вземат участие Първо българско неделно училище “Родина” – гр. Малага, и училищата “Сиудад де Попайан” и “Доминго Лозано”от кв. Каранке -Малага.
Това е един проект, създаден за деца и подрастващи, който си поставя за цел да създаде навичност за четене на книги, изграждане на читателска култура чрез водене на читателски дневник и развиване на емоционално съпреживяване и откриване на истинските човешки ценности. Освен това проектът има и социална насоченост. За всяка прочетена книга децата получават виртуални кредити, които впоследствие се превръщат в реални пари. Всяко дете участва със събраните от него средства в благотворителни акции. Благотворителни организации, избрани да получат събраните средства от учениците, са: Организация за защита на животните – Малага, културна асоциация „Клоуни в болниците”, асоциация „Независим живот” и благотварителна инициатива „Българска Коледа”.

От 2015 година по идеята на д-р Радка Георгиева се организира конкурс за детска рисунка

Моят любим герой от българска приказка или oт книга на български автор

посветен на 24 май. Д-р Георгиева допринася за осигуряване на наградния фонд.

Споделяне: