Култура и изкуство

Красотата на изкуството не се състои в отразявяне на  красивите неща, тя е красивото отрязаване на нещата”. Кант

Изкуството е най-добрият начин да се изразят идеи, емоции, личностия мироглед, то е начин на общуване. Една от целите на асоциация Малага-България-2010  е популяризиране на изкуството и художественото творчество и подпомагане на развитие на таланти. Освен това работим  за интегриране и приобщаване на българската общност към  испанската   култура, осъществяване на българо-испански обмен в областта на  изкуството, организиране  и участие в съвместни мероприятия: беседи, курсове, временни изложби, празници.

Български дни в Малага

През март месец на 2015 за първи път в Малага по инициатива на Асоциация „Малага-България 2010“ се организираха Български  дни на културата посветени на Националния празник на Република България. Идеята е тези дни да се организират ежегодно и в тях да участват танцови, певчевски, фолклорни формации и състави за деца и възрастни от различни краища на България и света, за да се представи българската култура  и традиции. В рамките на тези дни се организират и етнографски изложби и се представят художествени творби на различни творци. Представя се и българската национална кухня. Българските дни в Малага се подпомагат от кметство Малага.

simvol bg dniA5 BOLSA автор на логото Георги Галатис

РЕАЛИЗИРАНА ДЕЙНОСТ

УЧАСТИЕ В СЕДМИЦАТА НА КУЛТУРАТА 2012

АСОЦИАЦИЯ МАЛАГА-БЪЛГАРИЯ-2010 ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ СЪС СВОЙ ЩАНД   В СЕДМИЦАТА НА КУЛТУРАТА 1-3 юни 2012 г. В МАЛАГА . В МУЗИКАЛНАТА ПРОГРАМА НА ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР УЧАСТВА ДЕСИ, КОЯТО РАЗПЛАКА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ С ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЕСЕНТА ‘ЕДНА БЪЛГАРСКА РОЗА’. МЛАДАТА ДАРОВИТА ПЕВИЦА ИЗНЕСЕ КОНЦЕРТ НА ТРИ ЕЗИКА И БЕ ПОКАНЕНА ДА ЗАКРИЕ СЪБИТИЕТО. ТЯ ПОЛУЧИ ПЪРВАТА СИ НАГРАДА В МАЛАГА-СТАТУЕТКА. НАГРАДА БЕ ВРЪЧЕНА И НА АСОЦИАЦИЯ МАЛАГА-БЪЛГАРИЯ-2010. ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЯТЯ БЕ ВИСОКО ОЦЕНЕНО И ПОЛУЧИХМЕ ПОКАНА ОТ МЕСТНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ  PTV-MALAGA. НА 02.08.2012 г. СЕ ИЗЛЪЧИ СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АСОЦИАЦИЯТА, ЗАЕДНО С МАТЕРИАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ.

САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА  НА АСЯ ЦОЛОВА, ОКТОМВРИ 2012, МАЛАГА

Усмихната, със завидно спокоен дух, готова винаги да помогне на всеки, приключила работния ден,  с бързи стъпки, преминавайки няколко светофара, Ася нетърпеливо крачи към  мястото: Дали е сън? Или е  истина? ДА! Мечтите се сбъдват, разбира се ако, им позволиш това. Ася работи години  над своето хоби. Всяка свободна минутка  прекарва с четката в ръка, а под  неповторимия   шепот    на пастелите  оживяват образи, цветни градини и къщи. Като  пъстроцветна музика багрите се преливат, за да докажат на всеки, че изкуството се ражда и  дава плод  само когато  човек е себе си, когато се ръководи и живее съобразно природните закони, когато  добротата  го води. Това е  художничката Ася  Цолова. Една от всички българки, живееща от години  в град Малага – Испания. Задружното  семейство е винаги до нея, като я  мотивира и вдъхновява , получава подкрепата  на майка си и това и дава силите, без които един  творец  не би открил аз-ът  в  себе си.   Дълго време мечтала за възможността да  изложи своите творби  в самостоятелна изложба, художничката Асенка Вилхеломова Цолова  все още си задава въпроса ‘Дали е реалност моята ПЪРВА САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА  в центъра на град Малага?’ Изложбата бе открита на 15 октомври 2012 година и пожъна истински успех.

УЧАСТИЕ НА НА  ХУДОЖНИЧКАТА АСЯ ЦОЛОВА В ИЗЛОЖБА ОРГАНИЗИРАНА ОТ ИНСТИТУТА ЗА ЖЕНИТЕ, гр. МАЛАГА  АПРИЛ 2013

Участие в панаира на народите, Фуенхирола 1-2.5.2013

Участие в Празник на Културата на кв. Крус де Умиядеро, 11-12.5.2013 със съдействието на Асоциациятя на съседите от Каранке

31.5- 2.6.2013  Представяне с информационен щанд в Празника на Културата и Сътрудничеството, Малага, като в музикалната програма участваха младата певица Деси и състава за български народни танци към асоциацията ‘Български ритми’

Съдействие за осъществяването на Коледен концерт организиран от Асоциацията на съседите Каранке – декември 2013

Коледна изложба на сурвачки и коледни украшения – декември 2013

Участие в Празник на Културата на кв. Крус де Умиядеро, 10-11.5.2014

Участие в Празника на Културата и Сътрудничеството, Малага, 23-25.5.2014

24.5.2014 – изложба, посветена на Светите братя Кирил и Методий, дарена от Държавната агенция за българите в чужбина

Проект Помощ чрез четене 2014

 

Дейност 2015

Участие в карнавалното ществие по посрещане на Тримата влъхви организирано от кметство Малага

Трета награда за Асоциация ”Малага-България-2010”-участвали заедно с ученици от ПБНУ”Родина” и Асоциацията на съседите Каранке  в конкурса за Белен на Район-6

Български дни в Малага – дни посветени на Националния празник на Република България

Украсяване на дърво „Мартеница“ в центъра на град Малага

Участие в Празник на Културата на кв. Крус де Умиядеро

Участие в Празника на Културата и Сътрудничеството, Малага

Участие на състав „Български ритми“ във Фестивал Европеалия -Марбея, Международен панаир във Фуенхирола, Български събор в Мадрид, организиран от Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А.

Участие на състав „Български ритми – юноши“ във Фестивал Орфей – Испания

OРГАНИЗАТОР НА ПЪРВИ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

„МОЯТ ЛЮБИМ ГЕРОЙ ОТ БЪЛГАРСКА ПРИКАЗКА ИЛИ ОТ КНИГА НА БЪЛГАРСКИ АВТОР” 2015г , ПОСВЕТЕН НА 24 МАЙ –ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА.

Участие в проект „Помощ чрез четене“ 2015

 

 

Споделяне: