Фолклорен състав

Има една магия, която е съхранила древния дух по нашите земи, която ни е запазила като народ през бурните дни на хилядолетната ни история. Една магия, която е жива и днес – магията на българския фолклор. Музиката и  танците  отразяват душата и изобретателността на всеки народ. Българските  танци се характеризират със сложни стъпки и движения пълни с радост и страст изпълнявани от темпераментни танцьори. За българите  те са от голямо значение,за това всеки може да изпее   народна песен,да затанцува хоро  или ръченица.

В началото на 2013 г.Асоциация Малага-България-2010 организира състав за български народни танци наречен ‘Български ритми’ по инициативата на няколко любители  на българския фолклор. Няколко месеца по-късно първи хореограф и ръководител на състава става Борислав Александров. След което  съставът бе ръководен от Дора Рускова , в последствие от Стефан и Румяна Жекови.  Репетициите се провеждат всяка събота от 10.00 до 12.00 ч.  в ПНБУ ‘Родина’ /Културен център Каранке – Малага/. Разиграваме български танци от различни райони на България. Целта ни е да запазим родните  традициии  и  да запознаем малагенската  общност   с  тях. А също така да  популяризираме танците като лично обогатяване  и културно  разнообразяване.

Състав ‘’Български ритми’’ постоянно представя българския фолклор в различни културни събития, както и на тържествата на Първо Българско Неделно Училище ‘’Родина’’ гр.Малага.

Членове на състава от създаването му:

1.Борислав Александър

2.Дора Рускова

3.Янка Димитрова

4.Силвия Михова

5.Бонка Генова

6.Веска Ангелова

7.Радка Иванова

8.Виолета Костова

9.Веселка Петкова

10.Наталия Петрова

11.Ралица Генева

12. Цветелина Илиева

13. Даниела Илева

14. Велислава Генадиева

15.Петранка Костадинова

16. Румяна Стоянова

17. Николай Василев

18. Румяна Жекова

19. Стефан Жеков и др.

 

С много любов Любка Христова изработи първите носии за състава.

През месец февруари 2014 г.Асоциация ‘’Малага-България-2010’’ кандидатства пред Кметство-Малага с проект ‘’Български народни танци като форма на културен обмен и интеграция’’. Проектът бе удобрен, което даде възможност да се закупят нови носии за състава, бе закупена и  музикална уредба. Автор на проектът бе Радка Георгиева, в последствие се води от Велислава Генадиева

Танцувайте   с  нас! Очакваме Ви!

Благодарим на Меги за новото лого!

Споделяне: