Училище „Родина“ ви кани на „Работилница за сурвачки“

Сурвачки

Екипът на асоциация „Малага-България 2010“ и училище „Родина“ канят всички сънародници и приятели на България да се присъединят към „Работилница за сурвачки“ на 9 декември (събота) от 12 до 13 часа в сградата на училището. Желаещите могат да донесат клонки от маслинови дръвчета или от други подходящи плодни дървета, както и декорация за суровачките като цветна прежда, сушени плодове и други характерни украшения.

Сурвакането е традиционен български обичай, който се изпълнява всяка година на 1-ви януари – Васильовден. За ритуалите се използва сурвачка, която се прави от дрянова клонка или друго плодно дръвче. Смята се, че колкото по-богата е украсата, толкова по-голям ще е берекетът през новата година. Народът ни вярва, че има магическа сила да предпазва от беди, както и да носи здраве и дълголетие. Всяка част от украсата носи някаква символика. Например червеният конец предпазва от зли очи и уроки.

Сурвакарите обикновено са деца, които сурвакат с пожелания за здраве, дълголетие, плодородие и благосъстояние. Съществуват исторически сведения, че в по-далечно минало изпълнителите на обичая са били мъже, но с течение на времето, това се прехвърля към децата и то към най-малките.

Децата сурвакат гърбовете поред на всеки член от семейството и наричат:

„Сурва весела година,

догодина по-весела.

Зелен клас на нива,

червена ябълка в градина,

пълна къща със коприна,

живо-здраво догодина, до амина.“

Домакините на свой ред ги даряват с пари, плодове, орехи, сушени плодове и малки подаръци.

След приключване на сурвакането, сурвачката се оставя на място, където не може да бъде достигната – хвърля се на високо дърво, на покрива на къщата или в река.

Очакваме ви на адрес:

 

Centro Municipal Rafael González Luna,

C/ Virgen de la Candelaria N2

29007 Málaga

 

За повече информация:

info@asociacion-malaga-bulgaria.com

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...