Изпълнителният директор на ИАБЧ и посланикът на България ще се поклонят пред първия паметник на Кирил и Методий в Испания

На 5 април 2024г., от 18:30ч., в навечерието на Успение на Св. Методий Славянобългарски, ще се състои официалното откриване на първия паметник на Светите братя Кирил и Методий в гр. Малага, в парк-зоната на бул. Ерера Ориа и ул. Вирхен де Палома. Събитието ще положи и началото на ежегодния културен фестивал „Български дни в Малага“.

Идеята за издигането на монумент на солунските братя възниква по повод 1160 години от окончателното създаване на глаголицата и четиридесет и третата годишнина от обявяването им за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980. По думите на папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, с изключителен принос както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на много поколения европейци.

Инициативата на училище „Родина“ и Асоциация „Малага – България 2010“ цели да се създаде един непреходен обединителен общославянски център в сърцето на град Малага, който да напомня че произходът на българският език не разделя, а обединява Европа.

Проектът се осъществява с любезното съдействие на кметството на гр. Малага, финансиран е със събраните средства от дарителската сметка на асоциацията, а изработката е безвъзмездно дело на художника Юлиан Иванов от гр. Беналмадена.

Първи пред паметника ще положат цветя специалните гости, които допринесоха за популяризирането и осъществяването на проекта: изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина – г-жа Райна Манджукова, Алексей Андреев – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания, както и официално представителство на кметството на гр. Малага.

Под мотото: 10 години „Български дни в Малага“ – 10 години заедно, традиционният фестивал ще продължи с музикален поздрав в сградата на училище „Родина“ от 19:45ч., както и на 6 април от 10:30ч. с гост-участници от България и Испания.

За повече информация: info@asociacion-malaga-bulgaria.com

Share Button

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

749 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress