5-ти декември – Свети Сава

В източноправославната църква,този ден е посветен на светец мъж – Свети Сава.18-годишен постъпил в манастир, там получава образование и става монах.През дългия си живот се е стремял към пълна самота за да може всецяло да се предаде на молитва и богомислие. Живее в манастири и в близост до тях в пещери.Накрая Сава се установява в една пещера на Силоамският поток,където прекарва няколко години в пълно уединение.Като получил след смъртта на майка си богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници.Бил провъзгласен за духовен ръководител на отшелническите обители. Починал в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.
В българските представи, обаче, Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец – мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).
В миналото,жените, които искали да имат деца изпълнявали ритуал заедно с най-възрастната жена в дома.Жената започвала да пресява брашно със сито обърнато наопъки,а страта жена и казвала:”Обърни чедо ситото,че да ти се обърне корема”.
Предците ни изпитвали страхопочитание към Св.Сава защото вярвали, че „засява“ болестите по хората, от там идва и израза „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява.“
На свети Сава по стар обичай се пържат мекици, които се раздават за здраве и благополучие. Българите се подготвят и за Никулден – 6 декември.
Имен ден имат: Сава, Савина, Саня, Савка, Савчо и сродни

Рецепта за мекици
Необходими продукти
• 500 мл хладка вода
• 20 г мая за хляб
• 1 равна ч.л. сол
• 1/2 ч.л. захар
• 2 с.л. олио
• 1 кг брашно
Маята се разтваря в с 200 мл от водата и се изсипва в съда, в който ще се омесва тестото. Добавят се солта, захар, олио и се разбърква. След това се добавя брашното на части, като се използва само колкото е необходимо до получаване на меко тесто. Оставя се на топло да втаса, след което мекиците се пържат в добре сгорещено олио.

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...