апр 072020

По случай денят на здравния работник Асоциация “Малага-България-2010“ и ПБНУ“Родина“град Малага честитят празника на д-р Радка Георгиева -активен член на организацията и член на родителския съвет на ПБНУ “Родина“, г-жа Ралица Генева член на родителския съвет на ПБНУ “Родина“, г-жа Таня Георгиева- активен член на организацията, както и на всички здравни работници по света и им пожелават здраве, много сили в борбата с коварния коронавирус и скорошна победа над тази епидемия.
Бъдете здрави и се пазете!

мар 292020

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в ход е организация на специални полети, с които български граждани от Кралство Испания и от Обединените арабски емирства ще могат да се завърнат в родината.
МВнР в партньорство с авиокомпания „България Ер“ организира полета по маршрута София-Мадрид-Барселона-София със самолет еърбъс със 180 седалки. С него ще се завърнат в страната български граждани, които са изявили желание за това в посолството ни в Мадрид и в генералните консулства в Барселона и във Валенсия.
Гражданите трябва да заплатят сумата от 300 евро, която покрива разходите по полета. Всички заявили желание да пътуват граждани са получили информация за начините за плащане, а впоследствие ще бъдат уведомени и за датата и часовете на излитане на самолета.
Организацията на полета се координира от посланика ни в Кралство Испания Иван Кондов.
Към момента има заявки, надвишаващи капацитета на самолета, но само 51 граждани от заявилите са извършили плащане на дължимата сума. След заплащане на всички места в самолета авиокомпанията има готовност веднага да изпълни полета.
По информация на мисията ни в Мадрид около 30 наши сънародници, пребиваващи на остров Тенерифе, също са заявили желанието си да се завърнат в България. Тъй като тяхното прибиране с директен полет за София би струвало по около 1000 евро на човек и те отхвърлиха тази възможност, те са били посъветвани от нашите консулски служители да се придвижат към Мадрид или Барселона с редовни полети от Тенерифе, които все още се осъществяват по разписание, за да се включат в организирания чартър. До момента обаче те продължават да настояват да им се организира директен полет на по-ниска цена, което обаче е невъзможно.
В ход е организация и на полет на „България Ер“ до Обединените арабски емирства, където са изявили желание да се завърнат със самолет 50 граждани на България и 30 граждани на Република Северна Македония. Авиокомпанията има готовност в зависимост от заявките да изпрати самолет със 108, 140 или 180 места.

мар 272020

27.03.2020  Posted by at 08:13 Асоциация, Всички, Култура, Училище Коментарите са изключени за 7 март 2020 година Заключителен концерт на Културен фестивал “Български дни в Малага“-2020 в летен театър Едуардо О’Кон

мар 132020

13.03.2020  Posted by at 23:55 Всички Коментарите са изключени за ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС

Във връзка с предприетите мерки в Малага се прекратява присъственото обучение до 30.03.2020г. Училище „Родина“ също затваря врати за този период. Родителите ще бъдат уведомени от училищния ръководител и класните учители как ще протича учебния процес.Тази събота 14.03 ,е неучебна, за следващите ще Ви информираме как ще бъдат организирани.

Бъдете здрави и се пазете!

мар 122020

12.03.2020  Posted by at 08:03 Асоциация, Всички, Култура, Обичаи и рецепти, Посолство, Училище Коментарите са изключени за 6 март 2020година Откриване на Културен фестивал “Български дни в Малага-2020“

На 6 март 2020г./петък/ от 19 часа в българското училище за шеста поредна година бе открит Културен фестивал “Български дни в Малага-2020“
Събитието се организира в чест на 3-ти март -Национален празник на България и патрон на ПБНУ “Родина“ Събитието бе открито от председателя на асоциацията г-жа Петранка Костадинова. За приветствие бе дадена думата на госпожа Виргиния Йорданова ръководител на ПБНУ “Родина“ и г-жа Анита Георгиева -председател на Асоциация “Марбея -България-2013“. Представена бе новата книга на Петранка Костадинова“Когато сърцето диктува“.Връчени бяха грамоти за 10 годинишнината на Асоциация ‘’Малага-България-2010’’ основана от Петранка Костадинова,Любка Христова и Бонка Генова.
Концертната програма започна с изпълнението на учениците от ПБНУ “Родина“ под ръководството на музикалната ръководителка г-жа Татяна Панчова. Децата рецитираха и пяха песни за апостола на свободата. Поздравление получиха и всички майки за предстоящият осмомартенски празник.След изпълнението на децата присътващите български и испански приятели се насладиха на красотата на българското изкуство и магията на българската народна музика и ритми.За доброто настроение се погрижиха танцов състав: “Диви Самодиви гр,Марбея с ръководител г-жа Павлина Матова,ТФ.“Земляци“-Лондон с ръководители г-жа Йорданка Узунова и г-н Драган Драганов,Хор Консулера Малагеня с ръководител г-жа Инмакуелада Вега Муньоз и г-н Рикардо,ФТГ“Неда“град София с г-жа ръководител Людмила Александрова. След приключване на програмата по стар обичай всички бяха поканени за почерпка. Празника протече в приятна приятелска атмосфера с много радост и вълнение. Благодарим на всички участници и присъстващи за приятните мигове прекарани заедно.

мар 082020

08.03.2020  Posted by at 08:33 Всички, Култура Коментарите са изключени за Приключи успешно шестото издание на Културен фестивал Български дни в Малага – 2020

Асоциация “Малага -България-2010“ поздравява всички участници за блестящото представяне на шестото издание “Културен фестивал Български дни в Малага-2020“ и изказва благодарност както на ръководителите на групите така и на всички членове и приятели на организацията,които със своят труд допринесоха за организиране и провеждане на това мащабно събитие.
Благодарим ви приятели. До нови срещи!

мар 012020

01.03.2020  Posted by at 08:18 Асоциация, Всички, Култура, Обичаи и рецепти, Училище Коментарите са изключени за Рожден ден, работилница за мартенички и Баба Марта гост в ПБНУ “РОДИНА“ град Малага

Учениците от българското училище в град Малага изпратиха последният ден на месец февруари 29.02.2020г./събота/ с много радост и вълнение.Настроението в горният клас бе на високо празнично ниво. Рожденничката Алекс почерпи своите съученици с невероятни сладки приготвени от нейната майка-професионалната сладкарка Даниела.
С помощта на своите учители,родители и приятели децата през голямото междучасие се потрудиха усърдно в работилницата за мартеници като изработиха красиви мартенички. Голямата изненада бе Баба Марта.
Тя бе разбрала за трескавата работа,която кипеше в ПБНУ “Родина“ и с пълна кошница с мартеници пристигна,за да закичи децата за здраве и късмет.
Асоциация “Малага-България-2010“ и ПБНУ “Родина“благодарят на всички,които споделиха детската радост в този ден.

фев 212020

21.02.2020  Posted by at 10:21 Всички Коментарите са изключени за Програма на шестото издание на Български дни в Малага 6 и 7 март 2020

фев 112020

11.02.2020  Posted by at 07:32 Ансамбъл, Асоциация, Всички, Култура, Училище Коментарите са изключени за Български дни в Малага-2020 – 6 и 7 март 2020г.

За поредна шеста година Асоциация “Малага-България-2020“ организира културен фестивал “Български дни в Малага-2020“Събитието е посветено на 3-ти март – национален празник на Република България. Ще участват танцови, певчески, фолклорни формации и състави за деца, юноши и възрастни от различни краища на България, Испания и света.Заповядайте!

яну 202020

20.01.2020  Posted by at 08:48 Всички, Култура, Училище Коментарите са изключени за 18.01.2020 година Посещение в ПБНУ “Родина“ град Малага

В събота 18.01.2020 г.преди започване на редовните учебни часове на ПБНУ “Родина“, Асоциация ‘’Малага-България-2010’’проведе важна среща. Представителите от ПТГ ‘’Цар Симеон Велики’’ град Търговище господин Николай Николов –директор на гимназията и преподавателите госпожа Златка Йоскова и инж. Емил Желязков бяха на посещение в създаденото от организацията българско училище ,като посетиха всеки клас и се запознаха с класните ръководители. Водени от председателя на асоциацията и директора на училището гостите разгледаха материалната база ,а директора на българското училище госпожа Виргиния Йорданова с удоволствие сподели колко е важно за нашите сънародници българското училище и ги запозна накратко с програмата и учебният процес.
Срещата продължи с председателя, представители на Управителният съвет и членове на асоциацията, на тема ‘’Българското образование в България и в чужбина’’ като бяха засегнати въпроси като бъдеща съвместна работа, морални ценности , възпитание на децата и други важни въпроси

. Срещата се проведе в приятна приятелска атмосфера.
Благодарим Ви приятели за честта и уважението,което ни доставихте и споделихте вашият дългогодишен опит с нас. До нови срещи!