Електронен портал за информация и общуване “Родина“- Държавна агенция за българите в чужбина

Български дни в Малага-2017
http://www.rodinabg.net/?action=news&id=4404

КАЛЕЙДОСКОП
Трето издание на „Български дни в Малага”
15 март 2017
За трета година Асоциация “Малага-България 2010” и Асоциация на съседите “Каранке” със съдействието на Кметство Малага, Асоциация “Българска дружина”, и Асоциация “Марбея-България 2013” организират Български дни в Малага…Поради особености в метеорологичните условия проявите се състояха в Културния център “Рафаел Г. Луна”. Дните бяха открити в актовата зала на културния център. Приветствени слова прознесоха председателят на АМБ 2010 Петранка Костадинова, секретарят на AVV “Caranque” Франсиско Маркез и директорът на ПБНУ”Родина” Гълъбина Първанова. Прочете се и Поздравителен адрес на Зам.председателя на ДАБЧ Димитър Владимиров към организаторите. Инициативата е оценена по достойнство, заради българската духовност и силните родолюбиви чувства, изпитвани към родните традиции и фолклор. Проведе се концерт с част от участниците, пристигнали в Малага за дните на България. На гостите бе представена книгата “Рисувани стихове” с автор Рафаел Гарсия Конде и 11 художника от Испания и България и изложба на рисунки на деца от Националния Дворец на Децата, София, НЧ “Роден край 1931”, София, Клуб “Слънца”, Марбея, ПБНУ “Родина”, Малага, Художествена гимназия “Цанко Лавренов”, Пловдив; Венета Павлова ученичка в ОУ “Райна Княгиня”също от Пловдив. Вечерта завърши с почерпка в заведението на сградата.

Вторият ден от празниците, посветени на България, 4ти март се откри в 10.30 ч с химна на Р България, изпълнен от учениците на ПБНУ”Родина”, след което последваха впечатляващи изпълнения на деца, дошли от близо и далеч да радват публиката. Наши гости бяха Детска вокална група “Сладки пуканки” при НДД, София; Балет Б2, Силистра;На тържествата в Малага участват и детски хор “Трикитро”, Малага; Балет “Мега денс” към НЧ “Роден край 1931”, София. На този детски концерт се представиха и
Музикална студия “ДО РЕ МИ”, Силистра; Танцова група “Сур де Андалусия”.
За всички деца гости и уастници бяха организирани интересни занимания – .рисуване върху коприна по проекта “Копринена приказка за България” по идея на Мария Петрова, реализиран от НБУ “Азбукарчета”,Торрехон де Ардос и БНУ “Христо Смирненски”, Сеговия. За него ученици от тези училища рисуват по зададена тема и техните творби се пренасят върху коприна.За Българските дни в Малага 2017 платната са на тема Съкровищата на България и Български паметници. Получиха се красиви и пъстри картини, а малките художници видимо се забавляваха да са част от тази приказка.
В работилницата “Българските букви” децата изписваха името си на кирилица, използвайки различни техники.
На масите на работилницата “Мартенички за всички” се изработваха различни модели мартеници, наричани за здраве и късмет. За трета година украсихме и “Дърво Мартеница”.
След приключване на детския празник се потопихме в богатството на българския фолклор. Програмата започна с ревю на автентични български носии и накити,лична колекция на д-р Радка Георгиева от Малага. Междувременно ни посети и поздрави зам. кмет и общински съветник на Район 6 г-жа Тереса Порас. Публиката остана в захлас пред разнообразни песни, танци и хореографии, подготвени от нашите гости-участници от България, Австрия и Испания. Фолклорен състав „Български ритми” към Асоциация “Малага-България 2010”; Фолклорна формация ”Българска роза”, Палма де Майорка;. Наши гости на дните посветени на България бяха и танцов състав “Студененска традиция”, с. Долна Студена ; Клуб за народни хора “Тракия”, Мадрид; Фолклорна формация “Българки” , Малага. В българските празненства в Малага взеха участие и танцова формация “Северняци”, Сеговия; Асоциация ‘’Родина’’-Сеговия ,Танцов състав “Огнени ритми”, Валядолид; Фолклорна група “Китка”, към сдружение “Български ритми”, Виена. Испанските танцови групи “Сур де Андалусия”, Кала де Михас и Асоциация “Мария дел Мар Силеро”, Малага също достойно представиха популярното фламенко. Станахме свидетели на голямо богатство на костюми, танци и песни. Истинска магия, много вълнения и емоции.
Непредвиден, но много силен момент се получи на улицата,пред сградата събрани за обща снимка всички българи спонтанно запяхме песента “Хубава си моя горо”.По този начин душевно пренаситени се разделихме за кратка почивка и вечерта на организираната за всички желаещи сбирка всеки навакса с това, за което не остана време през изминалия празничен ден.
Благодарим ви приятели, че ни уважихте с присъствие и се раздадохте на сцената. Проявихте търпение и разбиране, предвид промените, наложени от метериологичните условия. Малага бе домакин на над 300 души, пристигнали за Български дни 2017. Поздравления за всички, които дадоха своя п р и н о с по организацията и координирането на тези празници. Гордея се, че работим като общност.
В неделя на 5 март предложихме за гостите, които не са успели да разгледат града разходка в историческата му централна част. Групи участници пътуваха до град Марбея за изява в концерт “България пее и танцува за вас” организиран от асоциация “Марбея България 2013”.До нови срещи!

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...