Зa проект “Помощ чрез четене”

http://www.rodinabg.net/?action=news&id=3083
За духовност и благотворителност мислят в Малага, Испания
18 декември 2014

Проект “Помощ чрез четене” в Малага – заключителна церемония

На 4.12.2014 г. от 17.30ч. в концертната зала на Културния дом „Рафаел Гонсалес Луна”, гр. Малага се проведе заключителната церемония, на която бяха обявени резултатите от проекта “Помощ чрез четене”. Децата, прочели най-много книги,получиха заслужени награди. Отличени бяха победителите от детския конкурс за книга и съчинение „Моята любима книга”.

Този проект се осъществява съвместно от Асоциация „Малага-България 2010” и Асоциацията на съседите от Каранке под егидата на Кметство – гр. Малага. В него взимат участие Първо българско неделно училище “Родина” – гр. Малага и училищата “Сиудад де Попайан” и “Доминго Лозано”от кв. Каранке – Малага.

Проектът си поставя за цел да създаде в малчуганите навици за четене на книги. Той има и социална насоченост. За всяка прочетена книга децата получават виртуални кредити.Впоследствие тези кредити се превръщат в реални пари.

Чрез този проект всяко дете участва в благотворителна дейност. Събраните средства отиват при: Организацията за защита на животните – Малага, асоциацията “Доброволци – детска онкология, Mалага”, асоциацията „Независим живот” и благотворителнатаинициатива „Българската Коледа”.

Заключителната церемония започна със забавна програма на клоуна Алексис Сакарисас. Впоследствие, тя продължи с тържествена част: г-жа Тереса Порас, заместник-кмет на гр.Малага, връчи на отличилите се награди. В проекта се включиха общо 240 деца,прочетени бяха 612 книги. Всички участници в тази инициатива, включително и трите учителски екипа, получиха поздравления.

Учениците от ПБНУ „Родина” приветстваха тези от другите две партньорски по проекта училища, като им поднесоха макети набългарска възрожденска къща ибългарски манастир. Макетите за изработване бяха предоставени от Държавната агенция за българите в чужбина. Всяко училище получи като подарък и книги за училищната библиотека.

Надяваме се този проект да се превърне в традиционен за нашата асоциация.Благодарим на всички, които ни подкрепиха при осъществяването му.

Петранка Костадинова, председател на Асоциация „България – Малага 2010”, Малага, Испания

 

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...