Обичаи и рецепти. 4-ти декември – Света Варвара.

“Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.” – казва народната приказка

Според традиционния български календар през декември настъпва и времето за весело разпускане с многобройните празници. И ние продължаваме с поредицата “Обичаи и рецепти.”

Първият празничнообреден комплекс през декември  е съставен от три последователни дни: 4, 5, и 6-ти декември, споени в една свещенна триада от светиите Варвавара, Сава и Никола.

4-ти декември – Света Варвара

Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник.Била впечатляващо красива. Ревнивият ѝ баща я затворил в кула – далеч от похотливи очи.Когато ѝ разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознала с християни и приела светото кръщение.Бащата не успява да се примири и я осъжда на смърт. Поверието говори, че божието възмездие настигнало бащата на Варвара-бил поразен от мълния. През 6ти век мощите на Света Варвара били пренесени в Константинопол.

В някои краища на страната ни св. Варвара се почита като покровителка на шарката и други детски болести и затова през двата дни жените не похващат никаква домашна работа, за да не разсърдят светците. Те приготвят „благи пити” и намазани с мед ги раздават из махалата. Намазват челцата на децата с мед, за да не боледуват от „баба Шарка”

Като типично женски празник е изпъстрен с различни момински гадания. В ранното утро на Света Варвара, още преди изгрев слънце, девойките от Хасковско се надпреварвали помежду си коя първа ще раздаде своята погача из махалата. Според местното поверие онази от тях, която успее да стори това най-напред,ще се омъжи първа през годината. На Света Варвара на масата се нареждат медeна питка, паничка с мед, сол, пипер, шише с вода.

Имен ден имат: Варвара, Барбара.

 

Рецепта

Постен кекс с мед

1 ч. ч. захар 1/ 2 ч. ч. вода 1/ 2 ч. ч. мед 1/ 2 ч. ч. грис 1 ч. л. канела 1 и 1/ 2 ч. ч. брашно, размесено с 1 равна ч. л. сода щипка сол 1 ч. ч. счукани орехи

Смесват се продуктите по реда на описването, объркват се добре. Изсипват се в намазана с олио и набрашнена тава и се пече на 180С около 30 мин.

Share Button

Може да харесате още...