ПЪРВИ ПАМЕТНИК НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ В ИСПАНИЯ – ИНИЦИАТИВА НА УЧИЛИЩЕ „РОДИНА“ ГР. МАЛАГА. MONUMENTO DE LOS HERMANOS CIRILO Y METODIO

Asociación «Málaga-Bulgaria 2010» presenta una iniciativa que
consiste en levantar un monumento en Málaga de los Hermanos
Santos Cirilo y Metodio .

Los Santos Cirilo y Metodio, hermanos nacidos en Tesalónica en el siglo lx, fueron misioneros del cristianismo y apostoles de los países eslavos. Crearon el primer alfabeto eslavo – la escritura glagolítica.

El Día de los santos Hermanos se celebra en muchos países
eslavos y es una de las fiestas más importantes para el pueblo búlgaro.
Les honran como co-patronos de Europa. Papa san Pablo Il
escribió «Cumpliendo su misión, Cirilo y Metodio dieron un decisivo
aporte a la edificación de Europa no solo en el marco de la
comunidad religiosa y cristiana, sino también en lo que concierne a la
unificación civil y cultural».

El proyecto tiene el apoyo de prácticamente de todas las
asociaciones búlgaras en Málaga, así mismo de AVV Carranque

El monumento se colocará en zona de Distrito6

Si quiere a apoyar esta iniciativa la cuenta bancaria para donación es :

IBAN: ES32 2103 3001 9200 3003 0978, SWIFT/BIC UCJAES2M, получател: Asociación Málaga-Bulgaria-2010.

Gracias

 

Асоциация „Малага – България 2010“, основател на първо българско неделно училище “ Родина“ гр. Малага, получи окончателно разрешение от община Малага за изграждане на паметник на Светите братя Кирил и Методий. Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, предстои да бъде издигнат в „Дистрито 6“ в близост до общинския център за провеждане на културни дейности „Рафаел Гонзалес Луна“, където всяка събота училище „Родина“ провежда обучение на български деца от подготвителна група до 12 клас.

Идеята за паметник на солунските братя възниква по повод 1160 години от окончателното създаване на глаголицата и четиридесет и третата годишнина от обявяването им за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980. По думите на папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, с изключителен принос както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на много поколения европейци. Славянобългарският език се превръща в официален не само в България, но и за останалите православни славянски народи – над  200 милиона в Европа, които пишат на тази азбука.

Инициативата на училище „Родина“ цели да се създаде едно непреходно послание за това, че произходът на българският език не разделя, а обединява Европа. Върху паметника ще бъде увековечено словото на Кирил на български и на испански език: „Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?“.

Очакваната стойност на проекта е около шест  хиляди евро. Асоциация „Малага – България 2010“ откри дарителска сметка в евро за събиране на дарения за изработването и монтирането на барелефа: IBAN: ES32 2103 3001 9200 3003 0978, SWIFT/BIC UCJAES2M, получател: Asociacion Malaga-Bulgaria-2010.

Крайна дата за очакваните постъпления е 31 декември 2023г. В случай, че бъдат събрани повече от необходимите средства, те ще бъдат пренасочени за бъдещи културни проекти на асоциацията. Откриването на паметника на Кирил и Методий ще се състои в периода на предстоящото издание на културния фестивал «Български дни в Малага».

Инициативата се подкрепя от всички български асоциации в гр. Малага.

За повече информация: rodina@asociacion-malaga-bulgaria.com

Share Button

También te podría gustar...