Исторически момент за българската общност в Испания – първият български паметник на Кирил и Методий се изправи гордо в град Малага

Първият български паметник в Испания е вече факт! За по-малко от 10 месеца сънародниците ни от Испания и България се обединиха, за да материализират идеята за обща опорна точка, която да повлияе за осъзнаването на българската идентичност, история и култура.

Инициативата на училище „Родина“ и Асоциация „Малага – България 2010“ бе подкрепена от всички асоциации в града и постави началото на десетото издание на културния фестивал „Български дни в Малага“.

Монументът на Светите братя Кирил и Методий представлява бронзов барелеф върху каменен фундамент. Сред официалните гости от българска страна бяха изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина – г-жа Райна Манджукова и Алексей Андреев – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания.

Пръв пред паметника положи цветя и неговият автор – художникът Юлиан Иванов от гр. Беналмадена.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Copy This Password *