Български дни в Малага 2017

За трета  поредна година на 3  и 4 март се проведоха Български дни в Малага. Организатори са Асоциация “Малага-България 2010”, Асоциация на съседите “Каранке” със съдействието на Кметство Малага, Асоциация “Българска дружина” и Асоциация “Марбея-България 2013”. Дните се посветени на национални празник на Р.България

Всички мероприятия бяха проведени  в залата на Културен център “Рафаел Г. Луна” поради дъждовното време. Откриването се състоя на  3ти март от 19.00ч в актовата зала на културния център. Приветствени слова изказаха председателя на АМБ 2010 Петранка Костадинова, секретаря на AVVCarрanque  Франсиско Маркез и директора на ПБНУ”Родина”  Гълъбина Първанова. Прочете се и поздравителен адрес изпратен от ДАБЧ.

След официалната част започна концерт с част от участниците, пристигнали в Малага за дните на България. В рамките на празничната програма на гостите бе представена книгата “Рисувани стихове” на Рафаел Гарсия Конде и  илюстрирана с творби на 11 художника от Испания и България.   Във фоаето на Културен център „Рафаел Гонсалес Луна“ бе подредена изложба с рисунки на деца от Националния Дворец на Децата  и НЧ “Роден край 1931” в София, Клуб “Слънца” от Марбея, ПБНУ “Родина” в Малага. Изложбата включваше и творби на ученици от  Художествената гимназия “Цанко Лавренов” в Пловдив и рисунки на Венета Павлова, ученичка в ОУ “Райна Княгиня”също от Пловдив. Краисивите декори на сцената  – платна на българки в носии бяха изработени от Ю. Любенова. Вечерта завърши с емоционални разговори и почерпка, приготвена от кулинарната група „Български вкусотии“ към АМБ 2010 .  

Втория ден от празниците посветени на България,  4ти март,  се откри в 10.30ч с химна на Р.България, хорово изпълнение на учениците на ПБНУ”Родина”. Празничната програма продължи с  впечатляващи изпълнения на талантливи български деца дошли от близо и далеч да зарадват публиката на това събитие. Наши гости  и участници в програмата бяха Детска вокална група “Сладки пуканки” при НДД в София; Балет Б2 от Силистра. На тържествата в Малага участваха и детски хор “Трикитро” от Малага; Балет “Мега денс” към НЧ “Роден край 1931” в София. Безброй аплодисменти събраха и  Музикална студия “ДО РЕ МИ” от Силистра и Танцова група “Сур де Андалусия”.

 

За всички деца, участници и  гости бяха организирани и интересни занимания. Голям интерес предизвика рисуването върху коприна по проекта “Копринена приказка за България”,  по идея на Мария Петрова  и реализиран от НБУ “Азбукарчета” в Торрехон де Ардос и БНУ “Христо Смирненски”в Сеговия.  За него ученици от тези училища рисуват по зададена тема и техните творби се пренасят върху коприна.

За Българските дни в Малага 2017 платната са на тема „Съкровищата на България“ и „Български паметници“. Получиха се красиви и пъстри картини, а малките художници видимо много се забляваха  в създаването на своите творби. Красивите им лица издаваха задоволство и гордост от факта, че са част от тази уникална българска приказка.

В работилницата  “Българските букви”, децата изписваха името си на кирилица използвайки различни техники.

На масите на работилницата “Мартенички за всички” сръчни ръце изработваха много и различни модели мартеници, благословени със здраве и късмет. За трета година окичихме и “Дърво Мартеница”, украсено от участниците в работилницата.

След детския празник се потопихме в богатството и багрите на българския фолклор. Програмата започна с ревю на автентични български носии и накити, лична колекция на д-р Радка Георгиева от Малага.

Сред гостите на празника бе и зам. кмет и общински съветник на Район 6 г-жа Тереса Порас, която поздрави всички участници и гости на Бългаски дни в Малага.

Публиката остана в захлас от разнообразните народни песни, танци и хореографии, подготвени от нашите гости-участници от България, Австрия и Испания.

В концертната програма участваха Фолклорен състав „Български ритми” към Асоциация “Малага-България 2010”; Фолклорна формация ”Българска роза” от Палма де Майорка. Наши гости на дните посветени на България бяха и танцов състав “Студененска традиция”от  с. Долна Студена ; Клуб за народни хора “Тракия”  Мадрид; Фолклорна формация “Българки” от Малага. В българските празненства в Малага взеха участие и танцова формация “Северняци” от Сеговия; Танцов състав “Огнени ритми” от Валядолид; Фолклорна група “Китка” към сдружение “Български ритми” във Виена, ФГ Родина”, Сеговия. Колоритните български песни и танци се допълниха със страстното испанско фламенко в изпълнение на танцовите групи  “Сур де Андалусия” от Кала де Михас и Асоциация “Мария дел Мар Силеро” в Малага.

Всички ние станахме свидетели на многообразието от костюми, танци и песни. Истинска магия, много вълнения, неподправени емоции и незабравими спомени. 

 

Събрани за обща снимка пред сградата на Културен център „Рафаел Гонсалес Луна“ всички българи спонтанно запяхме песента “Хубава си моя горо”. Непредвиден в програмата, но много силен и емоционално затрогващ сърцата ни момент.

 

В неделя, на 5 март гостите имаха възможност да разгледат града и забележителностите му в историческата централна част. Групи участници пътуваха до град Марбея за участие в концерта  “България пее и танцува за вас”, организиран от Асоциация “Марбея България 2013”.

 

Благодарим ви приятели, че бяхте с нас и се раздадохте на сцената. Проявихте търпение и разбиране, предвид промените наложени от метериологичните условия. Малага бе домакин на над 300 души, пристигнали за Български дни 2017 от различни точки на Испания, от България и от Австрия. Поздравления и благодарност за всички, които дадоха своя принос  за организацията и координирането на  българските дни в Малага. Благадорим на всички, които уважиха събитието с присъствието си. С гордост ще заявя, че сме надмогнали различията си и работим успешно като общност.

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...