За Българските дни в Малага в електоронния портал на ДАБЧ

http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1747

„Българска духовност в Малага, Испания
08.03.2016

В дните 5-6 март в Малага се състояха вторите „Български дни – Малага 2016”. Инициативата е посветена на Националния празник на Република България 3 март и се организира от Асоциация „България – Малага 2010” с председател г-жа Петранка Костадинова.

Инициативата се реализира като взаимодействие между три сдружения партньори от Малага и Марбея, в региона на Малага: Асоциация „България –Малага 2010”, Асоциация „Българска дружина” – Малага, председател г-н Матей Фотев и Асоциация „България – Марбея”, председател г-жа Анита Христова.

В официалната част инициативата бе сърдечно приветствана от зам.-председателя на ДАБЧ Димитър Владимиров, който връчи и почетен плакет на институцията на асоциацията, както и от зам.- кмета на Малага по културните въпроси.

Предложени бяха концерти и изложби. На сцената излизаха фолклорни състави на български общности в чужбина.

В местен граждански център в съседство на публиката бяха представени още: изложба детски рисунки, изложба български икони и картини, нарисувани от български художник, който живее и твори в региона.

Български деца в чужбина пяха песни и играха танци. Под аплодисментите на родители, техни приятели, родолюбиви сънародници  на сцената излизаха малчугани, които ходят на занятия в българското неделно училище „Родина”, създадено от Асоциация „България – Малага 2010”.

На втория етаж в Гражданския център бяха изложени детски рисунки, създадени от деца от НДД от София, икони на художника Александър Тодоров, картини на художничката Ася Цолова.

Александър Тодоров има в Марбея ателие за създаване на икони. Реализира художествен продукт. Провежда обучения на тези, които желаят да изучават и се посветят на тази живопис.

Колекция от национални костюми, събирани от г-жа Радка Георгиева, една от най-активните в родолюбивите инициативи на сдружението, и при подкрепата на приятели, привличаше вниманието на почитащите българската духовност и традиции.

Духовното бликваше отвсякъде: от икони, от национални костюми, от бродирани покривки, от българските ритми на сцената…

Българските дни в Малага заредиха с много позитивизъм и родолюбие. Предложиха на сънародниците голям празник на българската културна идентичност, който, може би, ще прерасне и във фестивал на българската духовност.

На сцената излизаха фолклорни формации на българи от Малага, Мадрид, Палма де Майорка, Марбея, състави от Обединеното кралство(БФК „Мераклии”-Лондон, ФТФ „Веселяци” – Лондон, ТФ „Китка” – Лондон)…Арт поздрав поднесе и формация от асоциация „Българска роза”- Малага с председател г-жа Бойка Ангелова.

Асоциация „България Малага 2010” има голям принос за осъщественото успешно взаимодействие между фолклорни формации на сънародниците, не само от региона на Малага, но и с тези от Мадрид и Майорка.

Впечатляващо и силно въздействащо бе присъствието на празника на младите таланти от България. Прекрасни изпълнения поднесоха на публиката солисти на Арт Център „Стринджендо” с ръководител г-жа Светлана Струнджева.

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност”“

 

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...