Вълнуващи майски дни

И тази година от 01 до 03.05 Асоциация ‘Малага-България-2010’ бе участник в Седмицата на културите и сътрудничествата , която се организира ежегодно от кметството на град Малага и дава възможност на различни асоциации да покажат бита и културата на страната си . На нашия щанд представихме вкусни български баници, кексове, сладки, както и ръчно изработени художествени произведения. Представена бе изложба на предмети характерни за българския фолклор и занаяти. Павилионите бяха посетени от г-н Франсицко де ла Торе, който опита от поднесанета му от нас питка с шарена сол. На 3.05 на сцената на летния театър в центъра на Малага танцовият фолклорен състав ‘Български ритми’ заедно с детският състав за народни танци Звездици към ПБНУ “Родина” развълнува сърцата ни. Децата от ПБНУ “Родина” ни зарадваха с прекрасните си изпълнения на „Пътнико свиден” и “Роклята на мама”. Накрая се изви общо българско хоро.

На 16 и 17 май се включихме в Седмицата “Майски кръстове” на Район 6 на град Малага , представихме информационен щанд и отново състав „Български ритми” представи родния фолклор.
Дойде и най-очаквания празник от всички. На 23 05 2015г от 12.30 часа в ПБНУ ‘’РОДИНА’’ се проведе тържество послучай 24 май –Деня на българската просвета и култура и на светите братя Кирил и Методий. Приятната и спокойна атмосфера създаде весело настроение,много радост и нестихващи аплодисменти. Герои на този ден бяха всички ученици на българското училище. Радостни и щастливи те показаха завиден талант в театралното и танцово изкуство, представиха постановка по приказката “Косе Босе”, пяха любими български училищни песни, между които разбира се и “Върви народе възродени “, не липсваха и народните танци.
Благодарим Ви деца, родители, учители и приятели за хубавия празник.
Както знаете на 24 май 2015 г. в Рим бе организирана среща на представители на българските училища от по света с посещение на гроба на Св Кирил.Наш представител беше госпожа Гълъбина Първанова -ръководител на ПБНУ“Родина“ гр. Малага.
На 24 май обявихме и резултати от I конкурс за детска рисунка “ МОЯТ ЛЮБИМ ГЕРОЙ ОТ БЪЛГАРСКА ПРИКАЗКА ИЛИ ОТ КНИГА НА БЪЛГАРСКИ АВТОР” 2015г , ПОСВЕТЕН НА 24 МАЙ., OРГАНИЗАРАН ОТ АСОЦИАЦИЯ “МАЛАГА-БЪЛГАРИЯ 2010” И ПБНУ “РОДИНА”, ГР.МАЛАГА, ИСПАНИЯ
В КОНКУРСА СЕ ВКЛЮЧИХА 16 УЧИЛИЩА ОТ БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА И УЧАСТВАХА НАД 100 ДЕЦА ОТ 4 ДО 15 ГОДИНИ.
Картините бяха подредени в изложба на 23 май 2015г. в сградата на ПБНУ,, Родина” – Малага.Изказваме благодарност на всички деца участници и на техните ръководители , както и на журито в състав:
Г. Първанова, учител по български език и литература в ПБНУ „Родина”
М. Линева, ръководител на Детски клуб по рисуване “Слънца”, Марбея
М. Георгиева, учител на начален курс в ПБНУ „Родина”
Държавната агенция за българите в чужбина осигурява групови награди – книги – за всяко българско училище в чужбина участващо в конкурса.
Всяко наградено дете получава грамота и книжка от български автор осигурени с помощта на д-р Р. Георгиева.
Искрено благодарим за оказанато съдействие.
УБЕДЕНИ СМЕ , ЧЕ ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА ДЕЦАТА Е , ЧЕ СЕ ЗАПОЗНАВАТ С БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА И ФОЛКЛОР
oт ръководството
11015112_936484866422286_5617181585010410517_nDSC02447

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...