21 май -двоен празник. Спасовден. Св. Константин и Елена. Честит празник

 

Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден е християнски празник. Той празнува момента, когато Исус Христос се възкачва на небето. Празникът е 40 дни след Възкресението, винаги се пада в четвъртък – 39 дни след първия ден на Великден /тази година на 21 май/.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето, което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

Спасовден е професионален празник на хлебари, сладкари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

В народните вярвания, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.  Празникът се тачи особено от бездетни жени, тъй като се вярва, че само срещу Спасовден те могат да се излекуват от безплодието.

Християнски традиции и народни вярвания се преплитат в хорските представи за свети Спас. Според някои той слиза от небето с житен клас в ръка, за да спаси земята и хората от огнените светкавици и гръмотевици . На този ден се почиства къщата, пренареждат се дрехите, слага се орехова шума срещу молци.

 

Св.Константин и Елена

21 май – църквата празнува в чест на Св Константин, най-значимият император в историята на християнството и в чест на неговата майка Елена

Константин (274—337) царувал в Рим и Византия – Цариград. По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра.

Той свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата „Св. апостоли“ в Цариград.

Майка му, царица Елена, живяла благочестиво и по неин почин бил открит Кръстът Господен на Голгота.

Това е денят на игрите върху жерава – нестинарство.  Празникът отбелязва краят на пролетта и включва почистване на свешените извори, пиене на вода от тях за здраве, обредно хоро с икони, нестинарство  и курбан с направа на голяма клада и оставяне на дарове на иконите на  Св Константин и Елена с цел омилостивяване на злото.

 

Рецепта

Курбан чорба с овнешко

400 г овнешко месо, 2 картофа, 1 лук , 1 морков, 1 ч.л. черен пипер , 1 ч.л. кимион – по желание , сол

Овнешкото месо се нарязва на късове и се сварява в подсолена вода.

Прибавят се нарязаните на ситно лук и моркови, и нарязаният на кубчета картоф. Поръсва се със сол, черен пипер и кимион

Вари се,  докато месото и картофите са напълно готови.

 

 

 

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...