Лазаровден

Лазаровден! Това е празник на младостта, на пукналата пролет. Това е празника на труда и трудолюбивите българи. Наричан е още Лазарова събота, Лазарица, Лазар и се пада винаги една седмица пред Велика събота, предхождаща Великден.

Лазаровден се отбелязва в чест на Свети Лазар – защитник на християнството, който след боледуване починал, а Христос го възкресил на четвъртия ден след погребението като благодарност за вярата му и гостоприемството, което проявил към него преди. Именно това чудо накарало хората да повярват в божествената сила на Христос.

Обичаите по Лазаровден и Цветница са женското съответствие на коледарските и сурвакарски обичаи на мъжете. В тях участват момичета, които сега се замомяват, на възраст от 10 до 16 години. Облечени са в празнични дрехи, с цветни венци на главите. В ръцете лазарките носят кошнички, окичени със зеленина за събиране на дарове. По лазарските премени греят нанизи от мъниста, парички, а шивиците по ризите са събрали в себе си цвета на аления гюл и жълтата латинка, на зеления чемшир и синевата на утрото. По стар-обичай момичетата влизат във всяка къща и изпълняват песен – пожелание към всеки член на семейството за здраве, плодородие и щастлив живот. Стопаните ге даряват с яйца, орехи, пари. Песните, които се изпълняват на този ден са с любовен характер. Момите играят несключено лазарско хоро. Навсякъде лазарките благославят труда на работливите стопани, пеят за нивите, за къщята, за стоката – домашните животни. Та нали всеки народ започва живота си от земята. Лазарките пеят и за млади и за стари. На девойките – за хубост, на момците – за храброст и ловкост … За тези, които орат и сеят земята, пролетта носи радостни надежди – през пролетта пеят птиците, през пролетта цъфтят цветята, през пролетта играят лазарките, пременени и нагиздени като цветя. Когато свърши лазаруването , лазарките си поделят събраното. Устройват си обща трапеза в дома на водачката. Лазаруването за малките момичета е възрастов праг. От този ден, когато те за първи път са вземали кошничката и лазаруват, обичаят ги провъзглася за порастнали. Време е да ги учат обредно на първо плетене на чорапче, първа погача, месена от детските ръчички, първо везмо, бродерия и така да бъде въведено в труда на семейството. Следващият ден, Цветница, е продължение на Лазаровден. Лазарувалите моми се събират на реката и всяка носи върбово венче с някакъв белег на него. Венчетата се нареждат на дъска и се пускат по течението на реката, което излезе най-напред, тази мома ще се омъжи първа през годината и тя се избира за кумица на девойките. Момите „говеят“, т.е. мълчат пред кумицата до Великден. Според легендата венците са дар на славянската богиня Лада, която е закрилница на семейството и любовта. Пролетните празници Лазаровден и Цветница са сред най-поетичните и красиви момински празници, посветени на цветята, любовта и плодородието. Те са част от Великденския обреден цикъл, посветен на обновяването на природата и възкръсването на живота.

На Лазаровден имен ден имат всички, които са кръстени Лазар, Лазарин, Лазара, Лазарка.

lazarovedn

Рецепта

Момински кукли за Лазаровден

  • 250 г брашно
  • 125 мл топла вода
  • 1 ч. л. суха мая
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. олио

Маята се разтваря в топла вода. Добавя се захарта и солта. Брашното се пресява и се замесва тесто. Накрая се добавя олиото и още един път се омесва тестото.
Оставя се на топло място да удвои обема си. Втасалото тесто за рецептата се разделя на 7-8 части
Всяка част се оформя на фитил, който се прегъва на две. Краищата се омотават няколко пъти.
Така оформените момински кукли за Лазаровден се поставят в тава за печене.
Оставят се да втасат 20 минути. Междувременно фурната се загрява на 200 С.
Моминските кукли за Лазаровден се напръскват с вода и пекат 10-12 минути.

 

bulgarian-folklore.com, hitrinibg.com, gotvetetesmen.com

 

 

 

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...