24 май – поклонение и молебен в Рим

ПРИЗИВ

ЗА ОБЩО ПОКЛОНЕНИЕ И МОЛЕБЕН НА ГРОБА НА СВЕТИ КИРИЛ
на 24 май 2015 г.  базиликата „Сан Клементе“ – РИМ
По инициатива на ПБНУ „ Св. Иван Рилски“ в гр. Мадрид, АБУЧ отправя призив за общо поклонение и молебен на гроба на св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим.
За нас, българите, пръснати по всички краища на света, самоорганизирали се за изучаване и запазване на българското четмо и писмо, в  деня на Българската просвета и култура – 24  май виждаме  не само мисията на народа ни да дари просвещение, да дари светлина на други народи,но в него съзираме и кода на българската нация.
Като признание към великото дело на Константин – Кирил Философ е намерението ни да  положим
НАЧАЛОТО НА ЕДНА ОБЕДИНИТЕЛНА ТРАДИЦИЯ – ВСЯКА ГОДИНА  НА 24 МАЙ
ДА СЕ ОРГАНИЗИРА ПОКЛОНЕНИЕ НА ГРОБА НА СВ. КИРИЛ
в базиликата „Сан Клементе“ в Рим, с участието на ученици и преподаватели от българските училища  от различни краища на света, както и на българи и граждани от  националности, за чиято грамотност светите братя Кирил и Методий имат принос .
Смятаме, че в днешните напрегнати времена, можем да спрем, макар и за малко, забързания си  глобализиран живот и да отдадем почит на един от покровителите на Европа, на човека дръзнал в далечните тъмни времена да се опълчи на догмата на триезичието и достойно да защити  собствения си език.
 Наш дълг, като учители, възпитатели и българи е да предаваме на  учениците си достойните примери от историята ни.
Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...