Обичаи и рецепти. Антоновден и Атанасовден

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Антоновден (или още: Лелинден) е български празник, който народът чества на 17 януари за предпазване от болести. Жените правят и раздават питки, намазани с мед или маджун.

В народния светоглед на българите Свети Антоний и Свети Атанас са тясно свързани — счита се, че са двама братя-ковачи и в някои райони  празниците им се означават с общото название сладки и медени; а в Пиринско се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия (Атанасовден) тръгват по хората. Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не бива да шият и плетат, защото се вярва, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка. Месят се обаче специални содени питки, които се раздават за здраве на роднини и приятели. Една питка задължително се закача на тавана. Тя се нарича „за белята“, за “лелята” (от тук Лелинден)    т.е за чумата, болеста. Не се яде свинско, за да не се разсърдят болестите. Народът вярва, че двамата братя  могат да спасяват от тежки болести.

Антоновден и Атанасовден /18 януари/ са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

Именици са Антон, Антония — (старо римско родово име, означаващо „безценен, неоценим, който няма цена“),Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Донна, Драгостина, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

 

Рецепта

Пита с мед

1 кг брашно, 1 пак.мая, 2 ч.л.сол, 20 гр.захар, 50 гр.мед, 200 мл прясно мляко

Маята се разтваря в 200 мл хладко мляко със захарта и 2-3 с.л. от брашното

След като шупне, се изсипва в предварително пресятото брашно

Добавя се солта и олиото и се замесва меко тесто, като се долива вода

Тестото се покрива с влажна кърпа и се оставя на топло, докато удвои обема си

След като втаса, тестото се премесва и се оформяна пита

Питата се слага в намаслена тава и отново се покрива с влажната кърпа

След като втаса отново се слага да се пече в предварително загрята до 180 С фурна

Готовата пита се изважда от фурната и веднага се намазва с мед.

 

atanasovden

Атанасовден е християнски празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари.

В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“.

Атанасовден, както и Антоновден, се почита  като празник за умилостивяване на болестите, чумата , шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора. Св.Атанас е покровител на домашните животни. Не се работи този ден , за да са здрави животните.

Именици са Атанас, Атанаска, Наско,Таньо, Живко, Живка

 

Рецепта

Пиле със зеле

1 бр. пиле 1 бр. кисела зелка 1 ч.ч. ориз 250 г гъби печурки 2 глави лук, 3-4 бр. сухи чушки, 3-4 скилидки чесън, черен пипер, червен пипер, чубрица малко сол за пилето, ако е нужно олио

Запържва се 1 глава нарязан лук в малко олио, след като е почти готов се прибавят и нарязаните гъби да се задушат. След това се прибавят ориза, малко червен и черен пипер и се запържва. Прибавя се 1/2 ч.ч. вода и се задушава докато ориза малко омекне. С приготвената оризова смес се пълни отвора на пилето и се зашива. Зелката се измива, нарязва и се слага в  тава, прибавя се останалия лук, сухите чушки, нарязаният чесън, малко червен и черен пипер, чубрицата и олиото. След като всичко е готово, се слага пилето в средата на тавата , покрива се с фолио и се пече в умерена фурна  до готовност на пилето и зелето.

 

 

 

 

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...