12 януари – Cвета Татяна

На 12 януари отбелязваме деня на света Татяна

Света Татяна е раннохристиянска мъченица, живяла в Римската империя по времето на император Александър Север. Почитана е и от православната, и от католическата църкви.

Родена е в богато, но боязливо и криещо вярата в християнството римско семейство. Била посветена за дякониса и изцяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

Без да гледат знатното й положение и безукорния й живот, един ден властите я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали късчета от тялото й. Според писанията след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана.

Уморени от нейната несломимост, властите наредили да я предадат на изгладнелите зверове. Последвало ново чудо – лъвът, на който я пуснали, се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към християнството, управителят наредил незабавно да обезглавят Татяна.

Заради големите мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Св. мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита точно за руско. С указ на Императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти. Всяка година руският патриарх отслужва в нейна почест литургия в храма на най- реномираното учебно заведение в Русия, който носи и нейното име.

Честит празник на имениците.

Share Button

Може да харесате още...