Обичаи и рецепти. Бабинден – 8 януари

Правилник на Бабата

Бабинден е български празник, отбелязван на 8 януари  в чест на бабата акушерка в селото, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие и почит към  бабите като цяло.

Както на Богоявление и на Ивановден , така и на Бабинден е характерно обредното къпане. Обичаят включва:

Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) – съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат смисъл за здраве.

Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.

Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки.

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

 

Рецепта

Млечна баница

домашна юфка(1 пакет) , 2 с.л. краве масло, 4 яйца, 1 л. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 пакетчета ванилия

В намазана с мазнина тава се разпределя юфката; поръсва се с разтопеното масло; запича се леко, около 10 мин, на средна фурна; залива се с яйцата разбити със захарта и смесени с прясното мляко с ванилия; връща се обратно във фурната и се пече до готовност.

Share Button

Може да харесате още...