Обичаи и рецепти. Ивановден – 7 януари

ИВАНДЕН

Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител. Отбелязва се  на 7 януари по православния църковен календар.

Св Йоан Кръстител е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Това подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Исус Христос.

Когато при Кръстителя идва Христос, Йоан познава пратеника на Бога и го посочва на своите съвременници: „Ето Агнецът Божи, който взима върху си греха на света“. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода. Той е заловен и обезглавен по нареждане на Ирод Антипа.

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден  продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни“ е отминал /непосредствено след Рождество Христово според народните вярвания започват тъй наречените Мръсни дни, които траят до Йордановден като се смята, че през този период се активират всички лоши сили/. На този ден се обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

 

Ивановден е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души.

Имен ден празнуват : Иван, Ива, Ивон, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Иванол, Иванола, Ива, Йоана,  Йоан Ивелин, Ивелина, Иванета, Ивайла, Ивайлo, Ивета, Ивалина, Ваньо, Ваня, Калоян, Йовко, Йовка, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана.

Честито.

 

Рецепти

Свински ребра със зеле

2 кг свински ребра ,1 средно голяма кисела зелка, 2 – 3 люти чушлета , 1 с.л. червен пипер,  2 -3 с.л. мас , черен пипер на , 1 чаена чаша зелев сок

Ребрата се нарязват и се нареждат в голям пръстен гювеч, на дъното на който сме сложили няколко листа от зелето. Отгоре се слага от зелето, което сме нарязали на ивички. След това се нареждат пак от ребрата и т. н. Върху всеки ред от зелето се слагат парченца от нарязаните ситно люти чушленца. Наръсва се най-отгоре с червения пипер и се залива със зелевия сок, разтопената мазнина и малко топла вода. Отгоре се покрива с 2-3 зелеви листа. Пече се на умерен огън във фурната.
Ябълков десерт

2 опак. чаени бисквити, 125 г масло , 1 кг ябълки, 50 г орехи канела, 4 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар

Разтопете пакетче масло в правоъгълна тавичка на предварително загрята фурна. Върху разтопеното масло подредете бисквитите, като запълните с трохи разстоянията между тях. Измийте ябълките, обелете ги, нарежете на тънки полумесеци и ги наредете върху бисквитите, така че да се застъпват. Наръсете ги със смес от натрошените ядки и канелата. За заливката: разбийте яйцата със захарта и брашното на кремообразна смес и след това залейте равномерно ябълките. Печете сладкиша в загрята предварително фурна (на 200 градуса), докато хване приятна коричка и се зачерви.

 

източници – укипедия, zajenata.bg, bnr.bg, kulinar.bg

Share Button

Може да харесате още...