Обичаи и рецепти . Богоявление. Йордановден

6 януари - Йордановден (Богоявление)

Богоявление /Епифания/   е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден). Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с „нов” огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер след Бъдни вечер и Васильовден. Тя трябва да е постна.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именици, независимо от годишното време.

Девойките, също по свой начин вземат участие в този празник. Още преди изгрев слънце, те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят „света“ вода. На реката обмиват домашната икона и своите лица.

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив

 

На този ден имен ден празнуват: Божидар, Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa

 

Рецепти.

Сухи чушки с ориз

8-10 сухи чушки, 2 глави лукориз – по 2 с.л. на чушка1 настърган доматчерен пипер, чубрица, солвода – на 1 ч.ч. ориз са необходими 3 ч.ч. вода.

Накиснете чушките в гореща вода да омекнат. Запържете лука в олио. Посолете и добавете черен пипер. Добавете ориза и запържете. Добавете чубрица, червен пипер и залейте с 1 ч.ч. от водата. Варете до извиране на водата, като разбърквате от време на време. Добавете доматите и разбъркайте. Напълнете чушки. Наредете ги в тавичка с малко олио, добавете останалите 2 ч.ч. вода, покрийте тавата с фолио и ги сложете да се пекат на 180 градуса до готовност. В края на печенето се отстранява фолиото, за да се запекат.

 

Баница с локум и орехи

500 г кори , 150-200 г локум 1 кг ябълки,  1 ч.ч захар,  1 ч.ч. орехи,  100 мл газирана вода,  5 с.л. олио, канела, стафиди,  пудра захар

В намаслена тава се редят три кори и се слагат по малко настъргани ябълки, стафиди, локум, захар, канела, орехи и олио. Отново се нареждат три кори и плънка, завършва се с кори. Баницата  се реже на квадрати, полива се по прорезите с газираната вода и малко олио. Пече се в предварително загрята на 200 С фурна. Накрая се поръсва с пудра захар.

 

 

Share Button

Може да харесате още...