Стефановден – 27 декември

СТЕФАНОВДЕН.1

Стефановден е денят на Свети Стефан. Чества се на третия ден след Рождество – 27 декември. Култът към този светец е голям, почитта към него – също. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра.

На този ден празнуват всички с имената:

    • Стефан и Стефка и производните им:
    • Стефи,Страцимир, Стефко, Стефчо, Степан, Стефа, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефани,
    • Венко, Венче, Вени,Валери, Венета, Венка, Венчо, Венцислав, Венцеслав, Венцеслава, Венцислава, Кита, Китана (поради това, че в превод от гръцки Стефан означава венец, на този ден могат да празнуват и тези имена или на Цветница),
    • Стамен, Стан, Станко, Стайко, Стойко, Стамена,  Стоил, Стола, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Станчо, Станимира, Станимир, Стане, Стана, Станка, Стамат, Стаматчо, Стаме, Стаменко

 

Традиции и Обичаи на Стефановден

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини . Най- често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

В някои райони един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през ноща, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

 

Рецепта

 

Свинско със зеле

Продукти

1 средно голяма зелка 300-400 гр. свинско месо 150 гр. бекон 1 ч.ч. зелев сок 1-2 ч.л. червен пипер 50 гр. свинска мас млян черен пипер кимион

Зелето се нарязва на дребно. Месото също. В тенджера се загрява мазнината и месото се запържва за около 5 минути. Добавя се зелето и подправките. Налива се зелев сок и малко вода, ако е необходимо. Опитва се на вкус, според солеността на зелето (ако зелето е твърде солено, първо се измива). Захлупва се и се оставя да ври на слаб огън около 40-50 минути. Поставя се в тава и се запича в силна фурна за около 15 минути.

 

imenden.net, lesnovkusno.com

 

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...