“Помощ чрез четене”

На 4.12. 2014 г. от 17.30 ч в концертната зала на Културен дом „Рафаел Гонсалес Луна”, гр. Малага, се проведе заключителната церемония на започнатия през април месец проект “Помощ чрез четене” , на която бяха с наградени децата, прочели най-много книги, както и победителите от детския конкурс за книга и съчинение „Моята любима книга”. Този проект се осъществява съвместно от Асоциация „Малага-България 2010” и Асоциацията на съседите от Каранке под егидата на Кметство – гр. Малага. В него вземат участие Първо българско неделно училище “Родина” – гр. Малага, и училищата “Сиудад де Попайан” и “Доминго Лозано”от кв. Каранке -Малага.
Това е един проект, създаден за деца и подрастващи, който си поставя за цел да създаде навичност за четене на книги и изграждане на читателска култура. Освен това проектът има и социална насоченост. За всяка прочетена книга децата получават виртуални кредити, които впоследствие се превръщат в реални пари. Всяко дете участва със събраните от него средства в благотворителна дейност. Благотворителни организации, избрани да получат събраните средства от учениците, са: Организация за защита на животните – Малага, асоциация “Доброволци – детска онкология, Mалага”, асоциация „Независим живот” и благотварителна инициатива „Българска Коледа”.
Церемонията започна със забавна програма на клоуна Алексис Сакарисас и продължи с тържествена част, като г-жа Тереса Порас, заместник-кмет на гр.Малага, връчи наградите на победителите. В проекта се включиха 240 деца, с 612 общ брой прочтени книги. Поздравени бяха всички деца-участници, както и учителските екипи на трите училища. Учениците от ПБНУ „Родина” поздравиха децата от другите две училища, като им поднесоха макети на възрожденска къща и български манастир. Макетите бяха предоставени от ДАБЧ. Всяко училище получи подарък книги за библиотеката.
Надяваме се този проект да се превърне в традиция и благодарим на всички, които ни подкрепиха в реализирането му.
 

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...