Архангелската (Рангеловската) задушница .Архангеловден

zadushitsa

архангеловден

Архангеловден е християнски празник, който се чества на 8 ноември в чест на „съборното единство на ангелските чинове“. Арахангеловден е известен и като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, нареченирхангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя мисия. Един е „известител на тайните човешки“, друг е „церител на недъзите“, а Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“.
Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: „вожд на небесните сили“, „борец против духовете на тъмнината“, „защитник на християните от дявола“, „предводител на христовите армии срещу езичниците“, „пазител на нашите души“ и „душевадец“. Ето тази, последната, като че ли е една от най-важните му мисии — Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път, той прибира душата на човека. Но преди това да стане, според православната вяра, всеки един от нас — християните, при своето кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път. Но трябва да внимаваме, този ангел не прощава всички наши грехове, той не е принуден да бди над нас вечно. Ако нещо не му хареса, той може да престане да ни закриля и тогава дори Бог не може да ни помогне. Колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.
За патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб и др. Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!“ Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!“ На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всекиго. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов.
В задължителните ястия на софрата за Архангеловден се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул,ябълки и други сезонни плодове и червено вино.Правят се курбани.
На този ден черпят Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руси, Серафим и производните им.

В съботата преди празника се прави Архангелската (Рангеловската) задушница — една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. За задушницата също се пекат обредни хлябове. Ходи се на гробища и освен варено жито на гроба се носи от всеки плод, зреещ през сезона, и от всяка празнична храна. Вярва се, че душите на починалите слизат тогава от небето и търсят новия плод, роден тази година. Носят се и много цветя, защото те символизират добродетелите, запалената свещ – духа, житото – надеждата за възкресение, виното – пречистената кръв, а тамянът – молитвата за прошка.

Някои подходящи рецепти за празника са:

Шилешко печено

Необходими продукти
• шилешко месо – 1.5 кг
• праз – 4 стръка
• бульон – 1 л зеленчуков
• олио – 4 с.л.
• универсална подправка – 4 с.л. зеленчуков мик
• сос уорчестър – 2 с.л.
• черен пипер
• сол
Начин на приготвяне
Нарежете шилешкото месо на парчета и го овкусете със сол и черен пипер. Може леко да начукате месото, за да направите по-крехко. Загрейте олиото и запържете месото от всички страни.Месото заедно със зеленчуковия бульон се слагат в глинен съд в студена фурна. Загрейте фурната на 200 градуса и печете месото около 30 минути, след което намалете температурата на 180 градуса и печете още 180 минути. Проверявайте месото и при нужда добавете още вода или бульон.
Допълнително запържете ситно нарязаните стръкове праз в мазнината от пърженото месо. Добавете зеленчуковия микс, соса Уорчестър и 1 к.ч. вода и задушавайте до омекване на праза. Добавете сместа към шилешкото месо и печете още 15 минути.

Варено жито за Задушница

Продукти
500 г грухано жито
1 лимон кора
1 ч.ч. счукани орехи
2 с.л галета
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол

Начин на приготвяне

Почистеното жито измиваме добре и заливаме с 6 ч.ч вода. Добавяме щипка сол и варим на тих огън докато изври водата, като от време на време разбъркваме внимателно.След това завиваме тенджерата плътно с одеяло за 2-3 часа.
Върху месал /голяма памучна кърпа/, изсипваме житото, разстилайки го на тънко. Така престоява за 1 час.
Изсипваме житото в по-голям съд, Добавяме настърганата на ситно лимонова кора, счуканите орехи, галетата. Разбъркваме и изсипваме в плитки чинии. Посипваме с дебел слой пудра захар и канела, която можем да оформим като кръст.

Share Button

Може да харесате още...