Българското розово масло и Българската роза / El aceite de rosa de Bulgaria . La Rosa Búlgara

balgarska roza

“Българско розово масло“- част от списъка със защитени географски обозначения / infostock.bg, 25.09.2014/

Европейската комисия е утвърдила наименованието „Българско розово масло“ като част от списъка със защитени географски обозначения. От Брюксел отбелязват, че качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати.

Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на 1 килограм масло. Беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия – да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението, уточниха от ЕК.

Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света. Роза дамаскина традиционно се отглежда в Розовата долина в Централна България. В България се произвеждат основна част от розовото масло в света

Наименованието ще бъде добавено в списъка на вече защитените над 1 200 европейски продукта. Решението е публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз.

Розовото масло традиционно се транспортира в конкума. Това е меден съд, калайдисан отвътре, затваря се с коркова тапа и се запоява с калаена сплав, отвън е обшит с бял плат и националния флаг, придружава се от сертификат за качество.

Розата е туристическото лого на България.

*********************

Колкото и да е клиширано, все пак е истина – розата е символ на България, а може би и на българката – красива, макар и бодлива. Става дума обаче не за оранжерийната роза, а за онази, истинската, със силен и специфичен аромат. Маслото на точно тази българска роза продължава да е търсено и високо ценено от световни козметично-парфюмерийни гиганти като Kenzo, Cacharel, Channel, Carolina Herrera, Yves Saint Laurent и много други.

Безспорно розовото масло е прекрасен натурален козметичен продукт. В действителност обаче то е с много по-широк спектър – полезно е за храносмилането, стимулирайки обмена на веществата, препоръчва се при астма и алергии. Доказани са и неговите противовъзпалителни качества. В това отношение най-широко е приложението на розовата вода. Благодарение на съдържанието на известно количество розово масло, разтворено в нея, тя дезинфекцира и действа антибактериално. Розовата вода е идеална хранителна добавка, която придава неповторим аромат на тонизиращи чайове, негазирани безалкохолни напитки, различни десерти. С розовата вода може да се ароматизират кулинарни деликатеси – малеби, ашуре, кафе, чай, локум, бонбони и още много други сладки изкушения.
В козметиката розовото масло се използва за продукти (кремове, лосиони, сапуни, млека), които омекотяват и подобряват тонуса и структурата на кожата и косата.

Етеричното розово масло има и много психотерапевтични качества. То е антидепресант, регулира кръвното налягане, успокоява, възстановява баланса на тялото, стимулира концентрацията и освежава духа. Всичко това го прави много търсено и широко приложимо в ароматерапията.

Ежегодно в България се чества Празникът на розата посветен на българската маслодайна роза, който е и официалният празник на градовете Казанлък, Карлово и Стрелча.
Празникът е празнуван за първи път през 1903 г. Като център на розопроизводство и преработка на розовия цвят Казанлък и Карлово се славят далеч преди Освобождението. Дълги години това е само поминък, но едва през 1930-те години розовите градини, красивата природа и архитектура, местната розова индустрия се осъзнават като атрактивни неща, които предизвикват интереса на български и чуждестранни туристи.

Всяка година през първите почивни дни на юни или последните на май в Розовата долина се празнува, чества се най-красивото и уханно цвете – розата. Празникът започва с ритуала “Розобер” в розовите поля . Пъстрите шевици на сукманите и везаните ризи се сливат с цветовете на гюловите храсти, ведрото синьо небе се оглася от народни песни и свирни. От градините с рози празникът се пренася на централния площад. Там на ръце млади момци носят Царицата на розите – най-красивата девойка през годината, избрана с конкурс. С венец от рози и обсипвана от дъжд от цветя, тя приветства гостите, дошли на празника. Започва пъстро и весело празненство с много песни и танци. Гръмогласни хлопки и чанове на кукерите огласят простора. Фолклорната част на празника завършва с вито хоро.На открито занаятчии и творци представят произведения на народните занаяти и приложното творчество. Организира се демонстрация на розоварене.

/източници – infostock.bg, 25.09.2014,bnr.bg , www.raboteshtomomiche.com, wikipedia /

Рецепти с розова вода

Локум

нишесте – 3 ч.ч.
вода – 6 ч.ч.
захар – 6 ч.ч.
лимон – 1 брой
орехи – 150 г
розова вода – 2 с.л.
пудра захар

Разтвaряме нишестето в студена вода, прибавяме захарта и варим на умерен огън като бъркаме, докато сместа се сгъсти.

Прибавяме лимоновия сок, нарязаните орехи и розовата вода. Изсипваме сместа в тавичка. Когато изстине, нарязваме локума на парченца и ги овалваме в пудра захар.

Грис халва с розова вода и лимонов сок

грис – 1 ч.ч., масло – 125 г краве, лимони – сокът от 1 лимон + настъргана кора ,захар – 1 ч.ч., вода – 2 ч.ч., розова вода – 1-2 с.л.

Проготвя се сироп от водата, захарта, лимоновия сок и настъргана кора с розовата вода и се кипва.
Загрява се маслото и грисът се запържва до златисто. Долива се от леко топлия сироп при непрекъснато бъркане и се бърка на слаб огън, докато грисът се сгъсти. Грисът се изсипва в леко намазнена тава и се оставя да се охлади добре, след което се нарязва.

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...