Европейски ден на езиците / Día Europeo de las Lenguas

еwr.den na ezicite

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

Основни цели на Европейския ден на езиците:
• Да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и разнообрази обхвата на изучаваните езици, за да повиши нивото на многоезичност и междукултурно рабирателство.
• Да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа.
• Да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст

Европа притежава истинско лингвистично съкровище, като 24 са официалните езици в ЕС днес, а страните членки са 28. Мнозинството от официалните езици на Европейският Съюз спадат към индоевропейското езиково семейство като доминират 3 големи подсемейства като германски, романски и славянски езици. Германските езици са широко представени в ЕС като датски, нидерландски, английски, немски и шведски. Романските езици са представени от Френски, италиански, португалски, румънски и испански. Славянските са в източната част и включват български, чешки, полски, хърватски словашки и словенски. Балтийските езици са представени от латвийски и литовски, келтските езици от ирландски и гръцки език, които също са с индоевропейски корен. Извън Индо-европейското семейство са естонският, финландският и унгарският езици от угро-финска група докато малтийският е семитски език с официален статус в ЕС.

Официалните азбуки в ЕС са 3:
• Латиница от началото на съюза през 1957 година
• Гръцка азбука от приемането на Гърция в ЕС през 1981 година
• Кирилица от приемането на България в ЕС през 2007 година

Изучаването на чужди езици принася полза на млади и стари – човек никога не е прекалено възрастен да учи чужд език, както и да се възползва от възможностите, които произтичат от това. Изучаването на езиците на други народи също така е начин да се разбираме помежду си по-добре, както и да преодоляваме културните си различия.

източници Уикипедия, свободната енциклопедия, mediacafe.bg

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...