22 септември – Ден на Независимостта на България / 22.09 – Día de la Independencia de Bulgaria

NEZAWIMOST

След Руско-Турската Война, Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя. Това пречи на стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. След постигането на Съединение на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.
Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември(5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.
С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. България скъсва с миналото на поробена страна и става царство и пълноправен участник в международните отношения, княз Фердинанд приема титлата цар на България. Създадени са и предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.

Манифест към българския народ за независимостта на България

„По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.
От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о’ Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да
пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.
Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.
Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.
Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.
Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.
Да живее свободна и независима България!
Да живее Българският Народ!
Издаден в древната столица на Българското царство Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората годишнина от Нашето царуване
На първообразното със собствената ръка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО подписано:
ФЕРДИНАНД I
ПРИПОДПИСАЛИ: Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]

Предложение за празнично меню

Салата с печени чушки, патладжани и домати – есенна салата

1 кг чушки (зелени и червени)
2 патладжана
2 домата
4-5 скилидки чесън
5-6 стръка магданоз
2 с.л. оцет
2 с.л. зехтин
100 гр бяло саламурено сирене

Чушките и патладжаните се опичат. Обелват се;
В чиния се подреждат  в кръг  изпечените чушки, като се редят така, че върховете им да се събират в средата.
Чушките се поръсват с част от ситно нарязания чесън и магданоз;
В средата  се подрежда нарязания изпечен патладжан;
Доматитете се режат на филийки и се подреждат покрая ;
Салатата се поръсва с нарязания на ситно чесън, магданоз и се овкусява с оцет и зехтин;
Поднася се с нарязано на кубчета самалурено сирене.
 

Салата с пиле

1 кг картофи сварени, 3 кисели краставички, 200 г грах, 1 сварен морков, 200 г пилешеки гърди, сварени, 1 ябълка, 150 г майонеза, маслини за украса , зехтин, лимонов сок, сол.
Нарязваме продуктите на дребно, подпряваме със зехтин, сол, лимонов сок, добавяме майонезата, украсяваме с маслините.

Чомлек

1 кг свинско месо
3 глави лук
1 глава чесън
2 бр. моркови
500 г гъби
200 г шунка
500 г картофи
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
магданоз
сол на вкус
1 ч.ч. бяло вино
100 мл олио

Месото се реже на хапки и се осолява леко. В дълбока купа се нарязват лукът, чесънът, морковите – на колелца, гъбите на ивички, шунката на кубчета, картофите – също на кубчета , добавя се чубрицата, червения и черния пипер и магданоза. Дъното на намаслен гювеч се нареждат ред месо, ред от сместа, като се завършва със смес. Всичко се залива с бялото вино, олиото и 150 мл вода. Похлупва се и се пече в умерена фурна 1 час.

Печено сирене с мед и орехи

8с.л. мед , 200г орехи смлени , 600 г сирене
От сиренето оформяме 4 плочки, които слагаме по отделно в 4 листа алуминиево фолио.Поръсваме всяка плочка с натрошените орехи и поливаме с 4 пълни лъжици мед. „Запечатваме“ фолиото и печем внимателно на силна фурна, за около 8-10 минути.

Бърз сладкиш

2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. конфитюр
пудра захар за поръсване

Всички продукти се смесват в дадената последователност. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се пече в умерена фурна до готовност. След като изстине се поръсва с пудра захар и се нарязва на ромбове.

Share Button

Може да харесате още...