Обичаи и рецепти. След Еньовден – Петровден

Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден е отреден за Свети Петър и Павел. За традицията на българина обаче братята светии имат два отделни дни за почитане. Петровден на 29 юни, а Павловден на 30 юни.

В българският календар Петровден се предшества от Петровите пости. Те започват след Петдесетница – близо две седмици не се хапват блажни ястия. В народните вярвания Петър и Павел са двама братя – Петър богат и неотстъпчив, Павел – сиромах и справедлив. На св.Петър се паднало да държи ключа за портите на рая. Да съди кой е праведен и ще влезе, кой е грешник и ще отпрати. Справедливостта на неговата дума никой не можел да подложи на съмнение, защото дори, когато майка му – лоша и проклета жена, напуснала този свят и отишла пред портите, той не я пуснал.

Обредите и ритуалите извършвани на празника, се вярва, че предпазват от пожари, гръмотевици и градушки. Петровден съвпада с най-усилния период от стопанския живот в България. През деня се работи до обяд – в този ден казват и Св.Петър хващал сърпа. Следобед обаче не трябвало да се хваща работа – нито домашна, нито селскостопанска – за да е плодородна годината. На места стават рано сутрин и хвърлят камъчета в лозето, бостана, нивата – за да даде голяма реколта.
Като курбан се принася петровско пиле (петел). Правят се събори по селата, като на много от тях се опъва обща трапеза, пеят се песни и се играят хора.

За светията на този ден задължително на масата се слагат ябълки петровки. Типично ястие наричано „бял мъж“ (или „белмъш“ и „кутмач“). Петровското пиле или поне пилешкото също е задължително.Също се приготвят обредни хлябове,тиквеник, млечна баница.

“Бял мъж”, “белмъш”, “котмач”
За това традиционно ястие, което се поднася на Петровден има легенда. Тя е свързана с вярата, че Свети Петър е покровител на жетварите. Дори на Петровден той сам слиза на полето и жъне заедно със селяните. Затова на празника се работи до обяд, а после се празнува. Според легендата, веднъж на Петровден жътварите сложили сирене на трапезата си. То се разтопило от силното слънце и хората се притеснили, че няма с какво да нагостят Свети Петър. Тогава той се пресегнал към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на бяло брашно. Гостът поръсил сиренето. Получила се каша, която нарекли “бял мъж”. Оттогава хората винаги я поднасят на Петровден.

Необходими продукти
*1 кг прясно сирене
* 200 г брашно
* лъжичка сол
* 200 г овче мляко
Начин на приготвяне
Прясното сирене се слага в дълбок съд, сипва се прясното мляко, солта и разтвореното в малко вода брашно. Сместа се поставя на силен огън, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица, докато водата изври и кашата се сгъсти. Полученият белмъш се яде с хляб или с петмез и мед.

Петровско пиле

Продукти:
*1 бр. пиле
*125 гр.масло
*подправки по избор

Начин на приготвяне
1. Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и подправки по избор и се посолява отвън и отвътре
2. В корема му се слага маслото
3. Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода или бира

Сладка баница
Продукти:
2 пакета кори, 4 яйца, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 125 г масло
За сиропа:2 ч.ч. захар, 3 ч.ч. вода
Начин на приготвяне
Разбъркват се яйцата, киселото мляко, бакпулвера, захарта и олиото. В тавичка се редят две до две корите, като всяка една двойка се намазва с 2-3 с.л. от готовата смес. След като вече наредена, баницата се нарязва на парчета и се залива с разтопеното масло. Пече се в умерена фурна, докато започне да се зачервява. Сиропът се приготвя от захарта и водата, и се оставя настрани да изстине. Когато поизстине се залива опечената вече баница, докато е гореща и се оставя поне 3 часа, за да попие сиропа.

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...