Двоен празник за Асоциация “Малага-България 2010¨ и ПБНУ „Родина“

vvvznametoDSC_09120000111111tazi На 24 май 2014 г.в Културен център Каранке, гр.Малага, се проведе тържество по случай Деня на славянската писменост и българската култура и завършването на учебната година за учениците от начален курс на ПБНУ ‘Родина“ към Асоциация „Малага-България 2010”. Залата бе празнично украсена, а във фоайето на училището бе подредена изложба, посветена на Светите братя Кирил и Методий, дарена ни от Държавната агенция за българите в чужбина, за което изказваме благодарност.

Започна тържеството. Родители и гости, изправени на крака под звуците на българския химн, мълчешком споделяха с гордост още един радостен миг. Децата се вълнуваха, рецитираха стихове, пяха песни, показаха какво са научили през учебната година. Вълшебните ритми на родната музика с магическа сила докосваха малки и големи. Облечени в красиви носии, танцьорите на състав ‘Български ритми” и на детския състав „Звездици’’ изпълниха български хора, а българският дух докосваше сърцата. Следваха бурни аплодисменти. Общо хоро – деца, родители и гости, се понесе из салона. Децата получиха удостоверенията си за завършване на учебната година, подаръци от асоциацията и по 2 книги от родителите.

Ръководството на асоциацията поздрави за положения труд и успешно приключената учебна година учителския състав: Юлиана Любенова, Подготвителна група, Елена Иванова – учител на 1-3 клас, Бойка Ангелова – учител на 2 клас, и Вергиния Йорданова – заместващ учител, и ръководителя на училище „Родина“ г-жа Гълъбина Първанова, както и ръководителя на детския танцов състав ‘Звездици´ към училището и на танцовия състав за възрастни ’Български ритми’ г-н Борислав Александров.

Събитието съвпадна с участието на асоциацията в Седмицата на културите и сътрудничеството в гр.Малага, проведена на 23-25 май, като бе подреден щанд с интересни рекламни материали за България, български кулинарни продукти и изделия и произведения на изкуството, изработени от членове на асоциацията. Тази година акцентът на щанда бе представяне на България като туристическа дестинация. Щандът бе посетен от кмета на гр.Малага г-н Франциско де ла Торе. В музикалната програма участва за пореден път даровитата певица Деси Страхилова, с вълшебния си глас тя омагьосваше своите фенове, които скандираха: ‘Още!Още! Деси!’. За първи път на голямата сцена участва детският състав за народни танци ‘ Звездици’ към ПБНУ ”Родина”, като заедно със състав ‘Български ритми’ към асоциацията грабнаха сърцата на публиката. Накрая на сцената се изви голямото общо хоро, развя се български трибагреник.
.
За блестящото представяне от Кметство Малага бяха връчени 3 почетни статуетки : една за певица Деси Страхилова, втора – за танцовите състави с ръководител Борислав Александров, и трета за Асоциация „Малага-България- 2010” . Ръководството на асоциацията благодари на всички организатори, участници и на всички Вас,които ни подкрепяте в дейността ни.

Share Button
Споделяне:

Може да харесате още...