Posted by at 14:36

НАШАТА ИСТОРИЯ

Не зная дали има по-голяма  радост  за човек от вълшебната сила, излъчена от една  детска  усмивка, две  грейнали  от щастие  детски  очички?  Заразяваща, шеметна сила  те грабва като вихър и те уверява в това, че  си човек със сърце, което чувства и се вълнува, че  по този път,  по който вървиш, ще тръгне и друг като теб, а после –  трети и т.н. Доброто е заразително и хората се нуждаем  един от друг…Та зи сила започва да гори в душата ти и шепне ощо, още, още ….. Убедени в това, група българки, живеещи в Малага, решихме да помогнем на  децата, лишени от родителски грижи, живеещи в село Леденик  – окр.Велико Търново, в предоставилия им свои  дом  за подслон – Христо  Атанасов. На организираната на 11 април 2010 г. среща се събраха много български емигранти и след седмица бе извършена първата благотворителна акция – храна и топли дрехи, а  след това още една и още една. С всяко следващо събитие все повече и повече се убеждавахме, че наистина трябва да сме задружни, да си помагаме. Така решихме да се  събираме  всяка първа  неделя   на новия месец и  през  2011 година  бе регистрирана  Асоциация Малага-България-2010,като  продължихме да работим в насока благотворителност. По случай 1 юни  2010, Ден на детето, зарадвахме децата от дома в село Страхилово -Велико Търново  с много играчки и лакомства. Домът за деца гр.Попово получи  за всички деца спални комплекти и почерпка, Домът за медико-социални грижи в гр.Търговище – дрехи и сладкиши,  децата от дома в село Стража –Търговище дарихме с лакомства. Идеята да помогнем обедини българската общност и се роди желанието да  покажем другото лице на българина, да докажем, че българинът не присъства само в горещите ‘черни новини’ – той е добронамерен,  готов да помогне в труден момент, интегрира се успешно в страната,  където работи и живее, спазва реда  и нейните закони, уважава местната култура, участва в общественния и живот. Приехме предложението за среща на българите, която да провеждаме веднъж месечно, а именно: всяка първа неделя на новия месец. Всеки желаещ може да дойде при нас и да участва в нашите мероприятия. От самото начало заговорихме за културен център, който да помага за пълната интеграция на общността и да развива съвместна дейност с местните институции, за създаване и откриване на българско училище, което за най-голяма радост вече е факт. Oрганизирахме състав за български народни танци наречен ‘Български ритми’, kурс по испански език, по българска традиционна кухня
Много наши сънародници работят на интерна /работа с преспиване/и почиват само в неделя. ”Това е най-вълнуващата неделя /денят на месечната среща/, защо само веднъж в месеца?”-споделят и питат някои от тях – „чакаме я с нетърпение”…Първата неделя от всеки нов месец- ден зареждащ, ден на споделена радост, ден  на  усмивки, в който духът ни се съживява с  още по-голяма сила, с още по-голяма  вяра  в доброто ,което се крие у  всеки от нас. И тази сила прелива, заразява…..Поглеждаш и забелязваш  колко е хубаво  около теб. Как си извървял този път? Сам? С приятели? Как   си успял? Не, не, не  сам!  Признаваш искрено наистина ‘Заеднo Можем Всичко’.

**************************************************************

Членове на Управителния съвет на Асоциация „Малага-България-2010“  от създаването и до настоящия момент:

Петранка Костадинова, Любка Христова, Бонка Василева – основатели, съответно председател, зам.председател  и секретар

Петя Калчева, Силвия Михова, Жанета Крумова, Бойка Ангелова, Калина Василева, Дора Рускова, Таня Панчова